Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Τρίτο Φύλλο ομαδικής εργασίας Ερωτόκριτος, Βιτσέντζος Κορνάρος




Ομάδα Α’
1)     Σε ποια περίοδο της κρητικής λογοτεχνίας ανήκει ο Ερωτόκριτος; Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου;

2)     Σε ποια συμπεράσματα καταλήγετε σχετικά με τη βαρύτητα της άποψης του πατέρα όσον αφορά στη ζωή της κόρης του κατά την εποχή που πλαισιώνει το έργο;

Ομάδα Β’
1)     Ποιες απόψεις της εποχής για τη θέση της γυναίκας απηχούν τα λόγια της νένας;

2)     Περιγράψτε τη σχέση της Αρετούσας με τον πατέρα της, βασιζόμενος στα λόγια της νένας και συγκρίνετέ την με την αντίστοιχη σχέση στη σημερινή εποχή.


Ομάδα Γ’
1)          Να σκιαγραφήσετε την Αρετούσα όπως παρουσιάζεται στο απόσπασμα. Στην απάντησή σας να αναφερθείτε στα εξής :
α. Ποιες είναι οι επιθυμίες και τα συναισθήματά της, όπως φαίνονται από όσα λέει η ίδια αλλά κι από όσα συνάγουμε από τα λόγια της νένας της;
β. Πώς επηρεάζει τη ζωή της η κοινωνική πραγματικότητα της εποχής της;
γ. Πώς αντιμετωπίζει η ίδια τις πιέσεις που δέχεται από το περιβάλλον της; Υποκύπτει, ενδίδει σε αυτές ή αντιστέκεται;


      
2)          Επιχειρήστε να αναπλάσετε σε ένα σύντομο κείμενο αυτοβιογραφικού χαρακτήρα εικόνες από τη σχέση σας με τη   μητέρα ή τον πατέρα σας.







Ομάδα Δ’
1)     Υποθέστε πως είστε η Αρετούσα κλεισμένη στη φυλακή. Στο τέλος μιας μέρας διατυπώστε τις σκέψεις που κάνετε στο ημερολόγιό σας (μα απλή γλώσσα, υποκειμενικότητα, εξομολογητική διάθεση και έκφραση συναισθημάτων).
2)     Αναλαμβάνετε να συντάξετε ένα άρθρο (250-300 λέξεις) για τη σχολική σας εφημερίδα, στο οποίο θα αναπτύσσετε τις απόψεις σας για το ρόλο που η οικογενειακή ζωή μπορεί να διαδραματίσει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός/μιας νέου/νέας.




Ομάδα Ε’
1)     Να γράψετε έναν φανταστικό διάλογο – με αφορμή ένα θέμα της καθημερινότητας – ανάμεσα σε εσάς και στη/στον μητέρα/πατέρα σας, όπου θα διαγράφεται ξεκάθαρα η μεταξύ σας σχέση.


2)     Φανταστείτε πώς θα μπορούσε να μεταφερθεί η ιστορία αυτή στη σύγχρονη εποχή και γράψτε έναν διάλογο ή αφήγηση ή ποίημα ανάμεσα στην Αρετούσα (με άλλο όνομα) και ένα άλλο πρόσωπο που προσπαθεί να την πείσει ότι ο έρωτάς της είναι αδιέξοδος.


1 σχόλιο: