Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Άρση για την ψήφο στα 16

Άρση

1)    Για να ζητήσουμε από κάποιον να ψηφίσει στα 16 θα πρέπει να του προσφέρουμε τα απαραίτητα εργαλεία στο σχολείο όπου μαθήματα όπως η πολιτική αγωγή είναι όμως αρκετά υποβαθμισμένα.
Με αυτά τα δεδομένα δεν θα έχουν προλάβει πριν από την αποφοίτηση να αποκτήσουν πολιτική συναίσθηση. Θα πρέπει να γνωρίζουν τι σημαίνει να είσαι πολίτης, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Όταν φτάσουν στα 18, έχουν περάσει στο πανεπιστήμιο ή βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στο εργασιακό περιβάλλον και έχουν περισσότερες προσλαμβάνουσες και μεγαλύτερη κοινωνική εμπειρία. 

2)   Αν δει κανείς και όλα τα κράτη που παρέχουν ψήφο κάτω από τα 18, κυβερνώνται από καθεστώτα που ελάχιστη σχέση έχουν με την έννοια της δημοκρατίας, όπως τη γνωρίζουμε στον δυτικό κόσμο, αφού η ψήφος σε ηλικίες κάτω των 18 δόθηκε για να δελεάσουν τους αποδέκτες του μέτρου και να αποσπάσουν τις ψήφους τους (λαϊκισμός – ψηφοθηρία).

3)   Ελάχιστα παιδιά αυτής της ηλικίας ασχολούνται με την πολιτική και ακόμα λιγότερα έχουν διάθεση να ενημερωθούν γι' αυτά τα θέματα.

4)   Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι έφηβοι να πέσουν θύματα προπαγάνδας και να κομματικοποιηθούν.

5)   Τα ενδιαφέροντα των νέων σ΄αυτήν την ηλικία περιορίζονται σε πράγματα ή δραστηριότητες που τους είναι ευχάριστα και δεν τους προβληματίζουν (ηλεκτρονικά παιχνίδια, τεχνολογία, κινητά).


6)   Εκβιάζεται η πρόωρη ωρίμανση των παιδιών και χάνεται η παιδικότητά τους. Επιπλέον «φιμώνεται» το επαναστατικό τους πνεύμα και περιορίζεται η διάθεση αμφισβήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου