Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Η μάνα ,της Περλ Μπακ της Ελισάβετ Τσιγαρίδα



1) Σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή η γυναίκα καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής της είχε υποτιμημένη θέση. Αρχικά η γέννηση μιας γυναίκας θεωρούνταν λάθος ,ενώ ο άντρας ήταν ευτύχημα.(«κι αν το παιδί γεννιόταν πεθαμένο ή παραμορφωμένο ή παλαβό ή τυφλό ή κορίτσι ή κάτι απ’όλα τούτα τα κακά;»).



 Κατά τα πρότυπα της εποχής, ο άντρας  από μικρή ηλικία έπαιρνε το αξίωμα του  “αρχηγού”, πόσο μάλλον αν ήταν ορφανός, ενώ από την άλλη η γυναίκα έπρεπε να γνωρίζει να κάνει κάποιες δουλείες για να δικαιολογεί την παρουσία της στο σπίτι. Όσον αναφορά  τον γάμο  γυναίκα και άντρα, η γνωριμία τους γινόταν μέσω προξενιού και δεν είχαν δικαίωμα επιλογής.(«Η δουλεία πήγε καλά..φιλενάδες παλιές είμαστε»). Στη διάρκεια τους γάμου ο άντρας ήταν αρχηγός του σπιτιού και προστάτης του. Η γυναίκα είχε την ευθύνη των παιδιών-που έρχονταν το ένα μετά το άλλο-,του σπιτιού και μαζί με τον άντρας της έπρεπε να προσέχει και την γριά πεθερά της.(«Τα παιδιά της πεινούσαν και είχαν σταθεί στην πόρτα της κουζίνας ,κι όταν έφτασε τρέχοντας και τα δυο έκλαιγαν»). Είχε ακόμη υποχρέωση να βοηθά τον άντρα της στο χωράφι ,αλλά και να τον φροντίζει πιο πολύ απ’όλους.(«φώναξε μάλιστα τη μάνα να του ξαναγεμίσει την κούπα, που την χτύπησε στο τραπέζι δυο και τρεις φορές, σα να της έλεγε να κάνει γρήγορα»). Τέλος, οι ευκαιρίες που είχε ο άντρας σε σχέση με τη γυναίκα ήταν διαφορετικές, ο άντρας μπορούσε να πάει για  “παιχνίδι” και να συζητήσει.(«Όσο για λόγου του, τέτοια ώρα, θα του άρεσε κανένα παιχνιδάκι»).

2) Η μάνα ξυπνά κάθε πρωί και υποβάλλεται σε μια σειρά υποχρεώσεων  και δουλειών που την κάνουν να θεωρεί τις μέρες τις ίδιες. Παρόλα αυτά η μάνα ξεχωρίζει την διαφορετικότητα μέσα στις ίδιες μέρες της που τις κάνει να κυλούν ευχάριστα. Η μάνα χαρακτηρίζει αισιόδοξη και οπτιμίστρια διότι ενώ στη πραγματικότητα η ζωή της επαναλαμβάνεται, προσπαθεί να ανακαλύψει την θετική της πλευρά. Στη σημερινή εποχή, αν μια μάνα βρισκόταν σε ανάλογη περίπτωση δε θα μπορούσε να λειτουργήσει έτσι. Αρχικά οι καταστάσεις της καθημερινότητας διαφέρουν πολύ από την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής. Σήμερα μια μάνα δέχεται πίεση που θα της ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσει αισιόδοξα.

3) Η μάνα διαφέρει πολύ από τις άλλες γυναίκες ως προς τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Ο κοινωνικός περίγυρος θεωρεί  πως η γριά πεθερά ήταν μπελάς και θα ήταν ευκολότερο αν πέθαινε. Από την άλλη πλευρά η μάνα πιστεύει πως είναι χρήσιμη και την νοιάζεται. Είναι καλόκαρδη και δεν  την θεωρεί τόσο μεγάλο πρόβλημα. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, η σχέση τους ήταν διαφορετική, επειδή η μάνα ήταν νέα την φρόντιζε σαν ένα από τα παιδιά της και επισημαίνεται μάλιστα πως θα της έλειπε αν πέθαινε. Αντίθετα σήμερα οι σχέσεις ανάμεσα σε πεθερές και νύφες δεν είναι πάντα τόσο καλές, δεν λείπουν ακόμη και οι διαμάχες.

5) «Ναι, αλήθεια, όλες οι μέρες ήταν ίδιες για τη μάνα. Μα δεν αισθανόταν ποτέ πλήξη. Αντίθετα, χαιρόταν έτσι όπως κυλούσαν». Η ιστορία μιας μάνας μέσα από το συγγραφικό ταλέντο της Περλ Μπακ που θα αναθεωρήσει τη θέση της γυναίκας.

                                                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου