Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Η ΜΑΝΑ (της Περλ Μπακ) της Αναστασίας Μανάβη

                              
Ερώτηση
Ποια φαίνεται να είναι η θέση του άντρα και ποιά της γυναίκας; Να απαντήσετε βασισμένοι σε κειμενικές αναφορές εστιάζοντας σε όλες τις ηλικιακές φάσεις.
Απάντηση
α) γυναίκες
Αυτή την εποχή υπάρχουν και είναι διαδεδομένα τα κοινωνικά στερεότυπα καθώς θέλουν την γυναίκα να είναι κατώτερη από τον άνδρα και να υπακούει στις διαταγές τους.



 Σύμφωνα με το κείμενο, σε όλες τις ηλικιακές φάσεις η γυναίκα αντιμετωπίζεται το ίδιο, δηλαδή σαν μειονέκτημα καθώς βάραινε την οικογένεια με τον θεσμό της προίκας (κατά τον γάμο) αλλά και με την γηροκόμησή της (στην ηλικιωμένη φάση). Αρχικά,  στις μικρές ηλικίες, το κορίτσι καθόταν στο σπίτι παίζοντας ή ακολουθούσε τη μάνα καθώς πήγαινε στο χωράφι, αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα εκπαίδευσης.(σελ 23 ορμήνεψε..λίμνη , σελ 57 ενώ τα παιδιά..κι’ εκεί ≫). Καθώς μεγάλωνε, άρχιζε να ασχολείται με το νοικοκυριό, την καθαριότητα του σπιτιού δίνοντας έτσι μια μικρή βοήθεια στην μητέρα και περίμενε να γυρίσει η υπόλοιπη οικογένεια από το χωράφι.(σελ 67 καθόταν..ο αδερφός του , σελ 80 το κοριτσάκι..τεμπέλιαζε , της έμαθε..κατάφερνε καλά ≫). Στη συνέχεια, όταν πια ήταν μεγάλη και έτοιμη πια για παντρειά, ακολουθούσε η διαδικασία του γάμου, πάντα από προξενιό και έτσι παντρεμένη τώρα έπρεπε να εκτελεί τα νέα της καθήκοντα, όπως την ανατροφή των παιδιών, την φροντίδα των πεθερικών  και του ανδρός της, την καλλιέργεια των χωραφιών αλλά και το νοικοκυριό. Όμως, αν και εκτελούσε όλα αυτά, θεωρούνταν κατώτερη από τον άνδρα που μόνο καθήκον του ήταν να φέρνει λεφτά στο σπίτι κάτι που πάλι έκανε με την συμβολή της γυναίκας.(σελ 10 την έβαλε.. λόγια της , αφού έβρασε..γαβάθα , σελ 23 μετά φορτώθηκε.. χωράφι , σελ 160 ήταν εργατική..άντρα της , σελ 164 άμα η νύφη..όλους τους ≫). Όταν πια είχε γεράσει ήταν απαλλαγμένη από οποιαδήποτε εργασία και απλώς πρόσεχε το σπίτι, όταν το αντρόγυνο ήταν στο χωράφι και πρόσεχε τα μικρά παιδιά. Επίσης επέβλεπε τη νύφη έδινε οδηγίες συμβουλές αλλά και διαταγές (σελ 6 αλήθεια είναι..κόρη μου , σελ 159 έδινε οδηγίες..να διατάζει ). Αυτή η ηλικία είχε πολλές απαιτήσεις τόσες σαν να φρόντιζαν μωρά και έτσι δυσκόλευαν τη ζωή του ζευγαριού από άποψη συντήρησης. Γενικώς η γυναίκα βρισκόταν σε μια άσχημη θέση καθώς είχε όλες τις ευθύνες του σπιτιού δούλευε ακόμα στα χωράφια με τους άντρες τους, δεν μπορούσε να βγει έξω γενικώς και χωρίς την συνοδεία του άντρα της, τίποτα όμως δεν της αναγνωριζόταν και δεν ανταμειβόταν επάξια.

β) άνδρες
Την εποχή εκείνη οι άνδρες, ήταν ανώτεροι από τις γυναίκες και η γέννηση ενός αγοριού θεωρούνταν ‘θείο δώρο’ για την οικογένεια. Προσέφεραν εργατικά χέρια και μεγάλη απόδοση κάτι πολύ σημαντικό καθώς στις επαρχίες ασχολούνταν με την καλλιέργεια της γης. Τα αγόρια από μικρά συνήθιζαν και αυτά να παίζουν στην αυλή ή να ακολουθούν τους γονείς στο χωράφι αφού ούτε τα αγόρια είχαν την δυνατότητα εκπαίδευσης (λόγω χρημάτων)( σελ 53 δεν σταμάτησε..θηλάσει , σελ 57 ενώ τα παιδιά .. εκεί ). Καθώς μεγάλωναν άρχιζαν και αυτά να ασχολούνται με τα χωράφια όπου και όποτε χρειαζόταν και τα απογεύματα έπαιζαν έξω ( σελ 89 όταν η μάνα..ο πατέρας του ). Στη συνέχεια αφού τώρα πια είχαν γίνει άντρες, έπρεπε να τους παντρέψουν κάτι που ήταν καλό για αυτούς καθώς εισέπρατταν την προίκα της νύφης( σελ 159 μέσα στα χοντρά..παντρεύτηκε ). Μετά έπρεπε να δουλεύει σκληρά για να μπορεί μαζί με τη γυναίκα να συντηρούν την μεγάλη οικογένειά τους( σελ 8 ο άντρας της..γυμνά του πόδια , σελ 23 αυτήν τη μέρα..συνήθεια που είχε ≫). Κάποιες φορές ακόμα, όταν δεν ήταν τόσο κουρασμένος, έβγαινε έξω στο καφενείο και καθόταν εκεί παίζοντας ή χαζεύοντας πίνοντας τσάι( σελ 16 ≪ έξω από τα..χαζεύοντας ≫). Οι άντρες εκτός από την εργασία τους στα χωράφια δεν είχαν κάποια άλλη υποχρέωση όπως είχαν οι γυναίκες τους και μπορούσαν οποιαδήποτε στιγμή να βγουν μόνοι. Ήταν οι αρχηγοί του σπιτιού αν και η προσφορά τους σε σχέση με της γυναίκας ήταν μικρότερη λόγω των προτύπων και μάλιστα μια οικογένεια θεωρούσαν ότι χωρίς τη συμβολή του άντρα δεν μπορούσε να λειτουργήσει κάτι που πολλές φορές γινόταν.











                                                    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου