Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Περλ Μπακ, Η ΜΑΝΑ της Ελένης Τσακαλίδου


                                                           

  1. Ποια φαίνεται να είναι η θέση του άντρα και ποια της γυναίκας; Να απαντήσετε βασισμένοι σε κειμενικές αναφορές, εστιάζοντας σε όλες της ηλικιακές φάσεις.


Από την αρχή της ιστορίας και λόγω της εποχής, φαίνεται πως η γυναίκα είναι κατώτερη από τον άντρα. Η γνώμη και η απόφαση του άντρα πάντα υπερισχύει. Μόνο ο άντρας έχει το δικαίωμα να βγαίνει από το σπίτι όχι για δουλειά αλλά για διασκέδαση με τους συγχωριανούς. Η γυναίκα φορτώνεται με όλες τις υποχρεώσεις του σπιτιού, την φροντίδα των παιδιών και της γριάς… 



Ενώ για τον άντρα η μόνη υποχρέωση που αναλαμβάνει είναι οι δουλειές που σχετίζονται με τα χωράφια και τίποτα παραπάνω. Δεν νοιάζεται ούτε για τα παιδιά ούτε για τα προβλήματα που απασχολούν το υπόλοιπο σπίτι. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει την κατωτερότητα της γυναίκας και την υποτίμηση της. Επίσης ο προφορικός λόγος ανάμεσα στο συγκεκριμένο ζευγάρι δείχνει την υποτίμηση της μάνας, αφού ο άντρας σε κάθε καυγά ήταν αυτός που έλεγε τις πιο ‘‘βαριές’’ κουβέντες. Το γεγονός ότι ξαφνικά μια μέρα ο άντρας εγκατέλειψε την οικογένεια του, δείχνει την ανώτερη θέση που είχε. Δεν τον ένοιαξε το μέλλον της γυναίκας του και των παιδιών του παρά ο εαυτός του. Από την άλλη πλευρά , βλέπουμε το αγόρι και το κορίτσι, τα δύο παιδιά. Διακρίνουμε και σε αυτήν την ηλικιακή φάση την διαφορά θέσης των δύο φύλλων. Όταν μεγαλώνουν αρκετά τα παιδιά τόσο ώστε να βρίσκονται σε ηλικία που μπορούν να  φανούν χρήσιμα στην μάνα,  βγαίνει μόνο το αγόρι στην δουλειά στα χωράφια να βοηθήσει την μάνα, εφόσον το κορίτσι πρέπει να μένει σπίτι για να μαγειρέψει.



  1. Οι μέρες της μάνας φαίνονται να είναι ίδιες. Παρ’ όλα αυτά αυτή όχι μόνο δεν παραπονιέται, αλλά βρίσκει λόγους ώστε να αποδείξει τη διαφορετικότητα και το ενδιαφέρον των ημερών της. Πώς θα μπορούσατε να την χαρακτηρίσετε; Θεωρήτε ότι σήμερα μία μάνα θα μπορούσε να λειτουργήσει έτσι, αν βρισκόταν σε ανάλογη περίπτωση; 


Η μάνα που βλέπουμε ότι έχει περάσει πάρα πολλές δύσκολες καταστάσεις, δείχνει ότι αντέχει και δεν το βάζει κάτω.Αφού την έχει εγκαταλείψει ο σύζυγος της, δεν χάνει την πίστη και την ελπίδα της πως κάποια μέρα θα γυρίσει. Φαίνεται δυνατή και νικάει τον πόνο. Μεγαλώνει τα παιδιά της όσο καλύτερα της επιτρέπει η οικονομική της κατάσταση και αντιμετωπίζει τα αναπάντεχα γεγονότα με ψυχραιμία, όσο μπορεί είναι πιο γλυκιά και ποτέ δεν φέρθηκε με κακία σε κανέναν. Αρχικά, η εγκατάλειψη του άντρα της, έπειτα τα σκληρά και άσχημα λόγια των συγχωριανών, στη συνέχεια η απρόσμενη εγκυμοσύνη  και η απαράδεκτη αντιμετώπιση από τον άντρα του παιδιού που είχε στην κοιλιά της. Ακολούθησαν ο θάνατος της γριάς η ολοκληρωτική τύφλωση της κόρης της και ο θάνατος του γιού της… Πολλά κακά έχουν βρει την γυναίκα και παρ’ όλα αυτά προσπαθούσε να κρατάει τον χαρακτήρα της και την φήμη της η οποία ήταν άψογη στο χωριό.
Στη σημερινή εποχή μία μάνα εάν είχε όλα αυτά τα δυσβάσταχτα προβλήματα, θα τα αντιμετώπιζε με  πολύ χειρότερο τρόπο. Δεν θα είχε μέσα της τόση ψυχραιμία και ούτε θα μπορούσε να προχωρήσει τόσο εύκολα στην ζωή της. Θα την έπαιρνε από κάτω το παραμικρό στραβό γεγονός και δεν θα είχε την δύναμη να αντιμετωπίσει τόσες καταστάσεις.



  1. Η μάνα κάνει πράγματα που δεν είναι συνηθισμένα ούτε για τον δικό της κοινωνικό περίγυρο. Ποια είναι η στάση του κοινωνικού περίγυρου απέναντι στην πεθερά της μάνας και ποια της μάνας; Πώς θα την χαρακτηρίζατε και θα δικαιολογούσατε τη θέση της; Φαίνεται να υπάρχει κατανόηση μεταξύ των γυναικών; Απαντήστε βασισμένοι στο κείμενο αλλά προεκτείνεται την απάντηση σας και στο σήμερα.   




Η μάνα φαίνεται να είναι συμπαθής στις υπόλοιπες γυναίκες του χωριού αν και με καμία δεν είχε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη φιλία. Η μοίρα της τα έφερε έτσι ώστε να αναδειχθεί περισσότερο η δύναμη που έχει και η υπομονή που μπορεί να κρύβει μέσα της. Όλες οι γυναίκες την εκτιμούσαν και την είχαν σαν παράδειγμα για την συμπεριφορά της. Επίσης όσο αφορά την στάση των γυναικών και των υπόλοιπων συγχωριανών απέναντι στην γριά, την θεωρούσαν γενναία και δυνατή, γιατί άντεχε στον χρόνο και είχε την ψυχική ηρεμία και  δύναμη να αντιμετωπίζει με χιούμορ το θέμα του θανάτου. Αν και όλοι θεωρούσαν για τη γριά ότι έχει έρθει η ώρα να πεθάνει, αυτή κάθε μέρα νικούσε τον χρόνο. Οι αντιδράσεις της μάνας μετά από κάθε γεγονός που της συνέβαινε ήταν δικαιολογημένες, αφού καμία άλλη δεν θα άντεχε σε τόσο πόνο.
Οι γυναίκες δεν ήταν ιδιαίτερα δεμένες, εξάλλου δεν είχαν και την ελευθερία  από τους συζύγους τους, για να βρίσκονται όσο θα επιθυμούσαν. Η μόνη ‘‘έμπιστη’’ φίλη που είχε η μάνα ήταν η ξαδέλφη του άντρα της, σε αυτό βοήθησε και το ότι ήταν γειτόνισσες




  1. Καλείστε να γράψετε κάτι για το οπισθόφυλλο του βιβλίου της Περλ Μακ (μια κριτική για αποτίμηση του έργου ή ένα προσωπικό σχόλιο για τα μηνύματα που πρoσπαθεί να μεταδώσει το βιβλίο) έτσι ώστε να προκαλέσετε το ενδιαφέρον του αναγνώστη.



Μέσα από την πραγματική ιστορία μιας πονεμένης μάνας, που η τύχη φαίνεται να μην είναι με το μέρος της, μαθαίνουμε για τις αντιλήψεις που υπήρχαν στην Κίνα τον 20ο αιώνα. Η μάνα περνάει από αρκετές δυσκολίες και επίπονες καταστάσεις, καταφέρνει όμως να μεγαλώσει τα παιδιά της παρά την απουσία του πατέρα και να σταθεί στα πόδια της. Όμως η τύχη δεν την βοηθάει και τόσο αφού φαίνεται ότι θέλει να την πονέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου