Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη, της Νίκης Τσαφαρίδου

      Η Φόνισσα είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας . Μέσα από το βιβλίο περιγράφονται οι ψυχολογικές ιδιότητες του ατόμου, γι’ αυτό και παρατηρείται πως είναι ένα «δυνατότατα ψυχογραφικό κείμενο». Ακόμα φαίνεται η βιογραφία του Παπαδιαμάντη, οι ηθικές αξίες και ο αφηγηματικός του πλούτος .


      Το μυθιστόρημα αυτό αναφέρεται σε μια εποχή κατά την οποία οι συνθήκες ήταν δύσκολες μετά την επανάσταση του ́21 και την απελευθέρωση της χώρας μας, όταν η Ελλάδα προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της και να ξανακερδίσει την παλιά της δόξα. Οι οικογένειες τότε προσπαθούσαν να ξαναφτιάξουν την ζωή τους και να ξεκινήσουν μια καινούρια ζωή . Οπότε λογικό ήταν κάτω από αυτές τις συνθήκες να αναπτυχθεί η εγκληματικότητα .
      Το λογοτεχνικό έργο που έγραψε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αποτελεί κατ’ ουσίαν την επέκταση της αυτοψυχογραφικής ταύτισης του συγγραφέα με την ηρωίδα του . Όπως γνωρίζουμε από την αυτογραφία του Παπαδιαμάντη , τον απασχολούσε το θέμα της προίκας ,χωρίς την οποία τα θηλυκά παιδιά δεν μπορούσαν να αποκατασταθούν. Ιδιαίτερα δύσκολο ήταν το θέμα της προίκας των κοριτσιών στις φτωχές αγροτικές οικογένειες.
       Όταν πέθαναν οι γονείς του Παπαδιαμάντη, έμεινε με τις τρεις αδερφές του
γεροντοκόρες και έπρεπε να είναι εκτός από αδερφός και πατέρας και μάνα . Βέβαια αναγκαζόνταν όσο δεν υπήρχε γαμπρός για τις άπροικες αδερφές και ο ίδιος ο συγγραφέας να μείνει ανύπαντρος καταπιέζοντας την νόμιμη σχέση του με το αντίθετο φύλο .
      Γενικά είναι ένα μυθιστόρημα για όλες τις ηλικίες, γιατί μέσα από αυτό δίνονται κάποιες πληροφορίες για την κοινωνία και την ζωή που ζούσαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής. Ακόμα φαίνεται και η δύσκολη θέση των ανθρώπων που τους έκαναν να φτάσουν σε αποτρόπαιες πράξεις. Τέλος φανερώνονται κάποιες κρυμμένες πληροφορίες για τον ίδιο τον συγγραφέα και την ζωή του , όσον αφορά την οικογένειά του και την ψυχολογία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου